Takarmányozástani és Takarmányozás-élettani Tanszék

Menü megjelenítése

Takarmányozástani és Takarmányozás-élettani Tanszék

Utolsó frissítés: 2021 november 16.

Tanszékvezető

Prof. Dr. Dublecz Károly
egyetemi tanár
Georgikon Campus, Keszthely
8360 Keszthely, Deák F. u. 16.
Tel.: 83 545 165
E-mail: dublecz.karoly@uni-mate.hu

A tanszék keszthelyi és herceghalmi kutatóhelyei saját állatházakkal, takarmánykeverővel és a legkorszerűbb nagyműszerekkel felszerelt analitikai laboratóriummal rendelkeznek. Az állatkísérleti feltételrendszer lehetővé teszi baromfi fajokra és sertésekre vonatkozóan termelési tesztek és emésztési, anyagforgalmi vizsgálatok elvégzését. Az utóbbi területen juhokkal is végzünk emésztési és bendőlebonthatósági modellvizsgálatokat. A saját keverőben lehetőség van kis mennyiségű adalékanyagok táphoz keverésére és kis takarmánytételek granulálására. A tanszék takarmányanalitikai laboratóriumaiban lehetőség van a takarmányok legfontosabb nutritív, antinutritív és toxikus anyagainak meghatározására. A hagyományos nagyműszereken (HPLC, GC-MS, AAS) kívül a tanszék rendelkezik automata aminosav analizátorral, bomba kaloriméterrel, a béltartalom viszkozitásának mérésére alkalmas speciális viszkoziméterrel. A klasszikus állatélettani és takarmányozási diszciplínák mellett fontos szerepet töltünk be a keszthelyi lovas képzésekben, a táplálkozástan oktatásában. A tanszék rutinszerűen végez termékminősítést (hús, tej, tojás) a különböző takarmányozási kezelések kapcsán.

Kutatási területek

  • A gazdasági állatfajok takarmányozási technológiájának fejlesztése
  • A fehérjetakarmányozás hatékonyságának javítása
  • Az állattenyésztéssel és takarmányozással kapcsolatos agrár-környezetvédelmi kutatások
  • A takarmányozás és az állategészség bizonyos aspektusainak megismerése
  • Precíziós takarmányozási technológiák fejlesztése és gyakorlati adaptálása
  • A takarmányozás és az állattartás állatjóléti és fenntarthatósági aspektusainak vizsgálata
  • A takarmányozás és a bél mikrobióta kölcsönhatások kutatása.