Élettani és Állategészségügyi Tanszék

Menü megjelenítése

Élettani és Állategészségügyi Tanszék

Utolsó frissítés: 2021 november 16.

Tanszékvezető

Prof. Dr. Szabó András az MTA doktora
egyetemi tanár
Kaposvári Campus
7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
Tel.: 82 / 505-800 / 2203 mellék
e-mail: szabo.andras@uni-mate.hu

Tanszékünk az oktatási tevékenység mellett, a korszerű laboratóriumi háttérre alapozva, főleg interdiszciplináris (állatélettani, állategészségügyi, toxikológiai, termelés-élettani) kutatásokat végez. A tanszék munkatársai az említett tevékenységek mellett a vadegészségügy, a szaporodásbiológia, és az emésztés-élettan területén végzett kutatások aktív szereplői. 

A tanszéken két témaspecifikus kutatócsoport is működik. A Mikotoxinok az Élelmiszerláncban kutatócsoport döntően felfedező kutatásokat végez a táplálékláncot szennyező mikotoxinok és azok metabolitjai által kifejtett káros hatások megismerésére, a hatékony kockázatbecslés tudományos megalapozásának elősegítésére. Magyarország eltérő területein a lakosság fumonizin B expozícióját felmérő vizsgálataink Európában egyedülállóak. Kutatási eredményeink a kockázatbecslés, a toxikus tápláléklánc szennyezők tolerálható határértékeinek meghatározása terén, valamint az állategészségügyben, a takarmányok minőségi mutatóinak megállapításánál hasznosíthatók. 

A One Health koncepció azon a felismerésen alapul, hogy az ember, az állatok és az ökoszisztéma egészsége nem választható el egymástól, annak tanulmányozása és megóvása több tudományterület szakembereinek együttműködésével lehet sikeres. A One Health megközelítés különösen fontos területe az élelmiszer-biztonság, a zoonózisok és az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem. A One Health Csoport kiemelt kutatási területei az állattartás ökológiai lábnyomának csökkentése, a klímaváltozás okozta növényi stressz kezelése, az antimikrobiális rezisztencia és egyes zoonotikus betegségek monitorozása.

Kutatási területek

  • A mikotoxinok gyomor-bél ökoszisztéma/mikrobióta összetételére, a lipidperoxidációra, és egyes intrinzik enzimek aktivitása közötti összefüggések feltárása.
  • A fumonizinek, zearalenon, deoxinivalenol, T-2 toxin és azok metabolitjainak együttes, dózistól és expozíciós időtől függő sejt-, gén- és spermiumkárosító hatásának in vitro vizsgálata.
  • Az antimikrobiális rezisztencia előfordulásának mérése természetes környezetben élő vadfajokból.
  • A vadon élő ragadozó populációk hatása egyes zoonotikus és nem zoonotikus betegségek terjesztésében.