Nemzetközi szervezetek és dokumentumok

Nemzetközi szervezetek és dokumentumok

Utolsó frissítés: 2024 május 06.

One Health Commission: A One Health Bizottság egy globális szervezet, célja az „Egy Egészség” szemlélet elterjesztése, bevezetése a köztudatba és a különböző intézkedések, hírek, eredmények összefogása, összességében a One Health koncepció megvalósításának támogatása.
https://www.onehealthcommission.org/

World Health Organization (WHO): Egészségügyi Világszervezet (WHO) létrehozta az Egy Egészségügyi Kezdeményezést, az emberi, állati és környezeti egészséggel kapcsolatos munkák összehangolására, integrálására. A szervezet együttműködik az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetével (FAO), az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjával és az Állategészségügyi Világszervezettel a One Health-el kapcsolatos tevékenységek (négyoldalú) támogatására.
https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/one-health
https://onehealthinitiative.com/

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO): Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) a One Health megközelítést az agrár-élelmiszeripari rendszer átalakításának részeként támogatja, az emberek, állatok, növények és a környezet egészsége érdekében.
https://www.fao.org/one-health/overview/one-health-overview/en

EU az egészségért program (2021–2027): (EU) 2021/522 rendelet a 2021–2027-es időszakra szóló uniós egészségügyi cselekvési program (az EU az egészségért program) létrehozásáról
https://eur-lex.europa.eu/HU/legal-content/summary/eu4health-programme-2021-2027.html
dokumentum (CELEX_…._HU)