Takarmányozás-élettani Csoport

Menü megjelenítése

Takarmányozás-élettani Csoport

Utolsó frissítés: 2021 november 16.

Csoportvezető

Prof. Dr. Fébel Hedvig
egyetemi magántanár
2053 Herceghalom, Gesztenyés út 1.
E-mail: hullarne.febel.hedvig@uni-mate.hu

A csoport az állati eredetű termék-előállítás, illetve a táplálkozás élettani és biokémiai folyamatainak kutatásával foglalkozik. A gazdasági állatok emésztési sajátosságainak és a főbb táplálóanyagok intermedier metabolizmusának, valamint azok szabályozásának vizsgálatához a legkorszerűbb metodikai eljárásokat, valamint műszereket alkalmazzák (Nitrogén analizátorok; Szilárd-folyadék extrakciós rendszerek; Rostanalizátorok; Kaloriméter; Atomabszorpciós spektrofotométer; HPLC aminosav analizátor, GC MS; UV-VIS spektrofotométer). A táplálóanyagok látszólagos emészthetőségének megállapítására juhokkal, sertéssel és nyúllal végeznek anyagcsere vizsgálatokat. Komplex vizsgálatokkal meghatározzák kérődzők takarmányainak nettó energia, valamint metabolizálható fehérjetartalmát. Több kutatóhellyel és tanszékkel együttműködve a takarmányozás és a környezetvédelem kapcsolatát, környezetkímélő állattartási rendszerek kiépítését kutatják.

Kutatási területek

  • Az ipari melléktermékek és fehérjetakarmányok takarmányozási célú felhasználhatósága
  • Takarmányozási tényezők (védett zsír, by-pass fehérje, adalékanyagok) emésztésélettani hatásainak vizsgálata gazdasági állatokban. 
  • Juhokkal bendőmonitoring és in situ bendőlebonthatósági vizsgálatokat
  • A hormonális jelátvitel, a metabolikus és gyulladásos folyamatok takarmányozási faktorok révén történő szabályozása.