Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2023 május 31.

Dél-afrikai vendégkutatók az Élettani és Takarmányozási Intézet Kaposvári Campusán

Milyen hatása van a híres Rooibos teának a szervezetet érő oxidatív stressz kivédésében?

A „dél-afrikai csodaszer”-ként emelegetett Rooibos tea vetekszik a fekete tea élénkítő hatásával, de nem tartalmaz koffeint, sem tannint, ásványi anyag tartalma és antioxidáns kapacitása felülmúlja a legtöbb immunerősítő gyógynövény hatását.

A kaposvári Mikotoxinok az Élelmiszerláncban Kutatócsoport több évtizede végez kutatásokat a természetes környezetterhelő mikotoxinok károsító – többek között a fumonizinek oxidatív stersszt kiváltó hatásának megismerésére.

A dél-afrikai Cape Peninsula University of Technology (CPUT) kutatócsoportja szintén több évtizede végez kísérletes és humán klinikai vizsgálatokat a Rooibosban lévő fitokemikáliák kedvező, különböző betegségeket kivédő, vagy a káros következményeket csökkentő hatásainak feltárására.

A két kutatócsoport most együttes erővel dolgozik azon, hogy a Rooibos tea hatóanyagai vajon kifejtenek-e védő hatást a mikotoxin hatásnak kitett állatokban. A két posztdoktor kutató, Dr. Teskeen Fathima Docrat és Dr. Naeem Sheik Abdul Erasmus kutatói mobilitási projekt keretében töltöttek egy hetet a Kaposvári Campuson, és részt vesznek az ott folyó közös állatkísérletben.